Cinsel Terapi ve Cinsel Terapist
İnsan davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik, sosyal koşullardan etkilenir çünkü cinsellik sadece bilinen cinsel organlarla sınırlı değildir; tüm bedeni ve aklı içerir. Bu bağlamda çoğu zaman hatalı olabileceği bilinse de cinsellikle ilgili düşünceler, duygular ve yerleşmiş inançlar vardır. Cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler bazen o kadar alışkanlık haline gelir ki, aklımızdan geçip gittiklerinin farkına bile varamayız. Bu yüzden onlara “olumsuz otomatik düşünceler” denir. Olumsuz düşünceler de genellikle üzüntü, suçluluk, kaygı, öfke, çaresizlik gibi cinsellikle ilgili negatif duygulara yol açar. İşte “cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak ve yeniden cinsel eğitim vermek için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere” CİNSEL TERAPİ diyebiliriz.
Doğal olarak cinsel sorunların tedavisi, oluşumunda rol oynayan etkenlere göre değişkenlik gösterir. Cinsel sorun tıbbi veya biyolojik bir nedene bağlı ise, tedavisi ilaç veya diğer tıbbi tedaviler olacaktır. Bu durumda tedaviyi, ürologlar ya da kadın hastalıkları ve doğum uzmanları yaparlar. Eğer cinsel sorun psikolojik etmenlerle ilişkili ise veya tıbbi bir nedene bağlı olarak gelişmiş olsa bile psikolojik etmenler durumu ağırlaştırmışsa, cinsel terapi uygulanmalı ya da ilave edilmelidir.
Terapi Hedefi, Mekanik Birleşme Değil, Sevgi ve Paylaşım Odaklı Bir İlişkidir!
Bütün psikoterapi yöntemlerinde olduğu gibi cinsel terapide de birinci amaç, öncelikle danışanla terapist arasında başarılı bir iletişimin kurulmasıdır. Uygulanacak tedaviye, çiftin bireysel ve birlikte geçirdikleri tüm yaşam sürecini gözden geçirerek başlanmalıdır. Her iki eşle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Çiftin ihtiyaçlarının bilindiği bir cinsel terapi sürecini, kendisine özel olarak hazırlanmış bir elbiseyi kişinin giymesine benzetebiliriz. Bir terzi, elbise dikimine başlamadan önce nasıl ki kişinin beden ölçülerini alır, elbisenin kalıplarını çıkartır, elbiseyi kişiye özel biçer ve elbisenin kişinin üzerinde güzel durmasını sağlamak için provalar yapar, cinsel terapist de aynı bir terzi gibi çiftin hassasiyetlerine, bağlanma stillerine ve geçmiş yaşamlarına uygun bir çalışma yapmak zorundadır. Çünkü kişilerin hayata bakış açıları, yetiştirilme şekilleri, sorunu ve birbirlerini algılayışları farklılık gösterebilir. Yani cinsel terapide çifte özel bir yol haritası uygulanmalıdır, aksi takdirde tedavide sorunlar yaşanabilir. Sorunlu alanlar belirlendikten sonra da tedavi hedefleri saptanır. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkelerin belirlenmesinin ardından ise cinsel terapist, problemin nedenlerini tespit eder. Bunun üzerine ‘bilişsel yeniden yapılandırma’ adı verilen, zihni yaşanan problem konusunda yeniden şekillendirme evresine geçilir. Bu yeniden yapılandırma doğrultusunda da bireyin ya da çiftin problemine en uygun etkiyi gösterecek gerekli ‘’aşk oyunları’’ adı altında ev ödevleri önerilir. Tedavide özellikle vurgulanması gereken en önemli nokta, hedefin, mekanik birleşme değil, sevgi ve paylaşım odaklı bir ilişki sağlanması gerekliliğidir.
Günümüzde “Cinsel Terapi” ile vajinismus ve erken boşalma olgularının tamama yakını başarıyla; cinsel isteksizlik, erkeklerin sertleşme bozukluğu ve kadınların uyarılma ve orgazm bozuklukları gibi diğer cinsel işlev bozuklukları da çok büyük ölçüde tedavi edilebilmektedir. Tedavi ve süresi, kişiye veya çifte özgü olmakla birlikte, ortalama 6-10 seans olup her bir seans süresi yaklaşık 45 dakikadır.
PEKİ CİNSEL TERAPİYİ KİM YAPAR?
Cinsel sağlık; “cinsel açıdan fiziksel, psikososyal ve sosyokültürel olarak tam iyi olma hali ve bunun devamlılığı” olarak tanımlanmaktadır. Cinsel terapist de bu doğrultuda; bireylere, gruplara, çift ya da ailelere, cinsel ve ruhsal sıkıntılarının üstesinden gelebilmeleri için rehberlik yapan bir meslek profesyonelidir. İlgili lisans donanımına ilave olarak ek eğitimler ve süpervizyon almış, cinsel terapi yeterliliği olan hekim, psikolog veya psikolojik danışman gibi bir ruh sağlığı çalışanıdır. İşin aslı cinsel terapi, hiçbir uzmanlık eğitiminin standart parçası değildir. Bu nedenle bir ruh sağlığı profesyonelinin cinsel terapist olarak hizmet verebilmesi için cinsellik konusuyla özel olarak ilgilenmesi, çalışmalar yapması ve özel eğitimler alması gerekir. Bununla birlikte cinsel terapistler, bilimsel standartlara ve etik kurallara uygun tedavi verebilmelidir. Örneğin, cinsel sorunla başvuran bir danışanda cinsel terapistin muayenesi bedensel incelemelerden değil, duygu, düşünce ve davranışların incelendiği görüşmelerden oluşur. Psikolog veya hangi branştan olursa olsun doktorun yanında ya da mekanında cinsel ilişki kurulmaz. Bilimsel olarak böyle bir tedavi yöntemi olmadığı gibi, bu durum tıp ahlakına uygun da değildir.
İşin özü bir cinsel terapist, kendi meslek grubunun temel etik kuralları dışında; açık görüşlü, tarafsız, hoşgörülü, esnek, cinselliğe olumlu bakan, yargılamayan, farklılıklara saygılı, kendi değerlerini yansıtmayan, bilgili, güvenilir biri de olabilmelidir.