Vajinismus

Vajinismus Nedir?

Uzm. Dr. Taner CANATAR

Vajinismus, her yaştan, her kültürden, her dinden, her sosyoekonomik ve eğitim seviyesinden, bekar, ya da evli kadınları etkileyebilen ve de Türkiye’de kadınlarda en sık görülen cinsel işlev problemlerinden biridir. Özellikle Türkiye gibi cinselliğin baskı altında tutulduğu ülkelerde kadınların cinselliği kabus gibi algılamalarına yol açan, seksi adeta zehir eden, çiftlerin cinsel yaşamlarını çıkmaza sokan, ortaya çıktığında da büyük üzüntü ve çaresizlik yaşanmasına yol açan bir korku ve korunma refleksidir.

Ülkemizde evli ve cinsel hayatı olan her 10 çiftten birinde görülen vajinismus, fiziksel bir engel olmamasına rağmen kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel ilişkiye izin vermemesi, verememesi durumudur. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre  vajinismus, kadının olmasını arzu ettiği halde, penis, parmak veya başka bir objenin vajinal girişini sağlamak konusunda sıkıntı yaşaması, genellikle eşlik eden kaçınma, kas kasılmaları ve ağrı beklentisi korkusu ya da deneyimi olmasıdır.

Vajinismus’un esas nedeni psikolojiktir ve oluş nedenleri kişilere göre farklılık gösterir. Değişmeyen ise kaçınma ve erteleme problemi olduğu gerçeğidir.

 

Uzm. Dr. Taner CANATAR

Vajinismus Videoları

Çiftlerin bu olumsuzluğu sorun olarak kabul etmek istememeleri ya da durumu kabullenip doktora başvurmaktan kaçınmaları sıklıkla gördüğümüz durumlardır. İlk girişimdeki başarısızlıktan sonra her iki eş de genellikle sorunun geçici olduğunu ve zamanla çözüleceğini düşünür. Daha sonraki girişimlerde de ilişki gerçekleşmeyince kadında sıkıntı, gerginlik, kadınlığında eksiklik olduğu düşüncesi ortaya çıkmaya başlar. Erkek ise eşi tarafından istenmediği, reddedildiği düşüncelerine kapılmaya başlar. Kadındaki istem dışı bu tepkiler, erkek tarafından, naz, kapris olarak algılanabilir ve “Herkes nasıl yapıyor? Sen elimde değil diyerek naz yapıyorsun” diyerek eşlerinin bu güçlüklerine yardım etmek yerine tam tersi şekilde eleştirerek ve suçlayarak, onların kaygılarını daha da artırabilirler. Bu nedenle benim önerim, en azından 1 hafta kadar beklenip, sorun kendi başına çözülmezse profesyonel yardım alınması şeklindedir. Danışmanlık yaptığım vakalarda, erkeklere bu durumun psikolojik kökenli istem dışı bir rahatsızlık olduğunu ve de çiftin ortak problemi olduğunu söylediğimde çok şaşırıyor ve inanmakta zaman zaman zorluk çekiyorlar.

Sonuç olarak vajinismus şikâyeti ile bize başvuran bu çiftler, aslına bakacak olursanız sorun yaşayan çiftler içerisinde en şanslı grubu oluşturmaktadır. Biz, cinsel ilişkiyi sadece penisin vajene girmesi olarak değil; kadın ve erkeğin karşılıklı bedensel, zihinsel ve ruhsal doyumunu sağlayan doğal bir mucize olarak görüyoruz. Cinsel terapi sürecinden geçmiş çiftler üzerinde yaptığımız araştırmalar bize gösteriyor ki böyle bir yeniden yapılanma sürecinden geçen çiftlerin evlilikleri, iletişim boyutları ve cinsel yaşamları daha olumlu seyretmektedir. Bu çiftler, gerçek cinsel mutluluğu daha çabuk yakalamakta ve ‘biz’ olmayı daha iyi başarmaktalar. Başlangıçta zor gibi görünen yol, içine girildiğinde en kolay ve en keyif veren yol halini alabilmektedir.

Uzm. Dr. Taner CANATAR

Unutulmamalıdır ki, vajinismusun %100 tedavisi vardır…
Ve bu tedavi sadece cinsel terapidir.

Uzm. Dr. Taner CANATAR