Psikolojik Check-Up
Evet doğru duydunuz “Psikolojik Check-up”!! Bilindiği üzere; check-up herhangi bir şikayeti olmayan bireylerin sağlık durumlarının genel değerlendirilmesi, tepeden tırnağa genel sağlık kontrolü demektir. Sadece hastalıkların erken saptanmasını değil, kişinin kendi hakkında bilgi sahibi olmasını da sağlar. Yani check-up yaptırmak kişinin kendine ve sağlığına özen göstermesidir. Peki beden sağlığınızı önemseyip, merak edip, dikkat ederken ruh sağlığınız için de aynı hassasiyeti gösteriyor musunuz?
Hayatın olağan koşturmacası içinde sürekli stres içinde yuvarlanıp duruyoruz, odaklanamıyoruz, devamlı panik halindeyiz, mutlu olamıyoruz, evlilikten, yeniliklerden, sınavlardan, gelecekten vs. korkuyoruz, en önemlisi de bunlar için genelde hiç bir şey yapmamayı seçiyoruz. Bir müddet sonra ise olağan ve sıradan hale geliyor bu sorunlar. Oysa fiziksel ihtiyaçlar ne kadar karşılanırsa karşılansın, psikolojik ihtiyaçlar karşılanmadığı sürece sağlıklı bir insan olabilmek maalesef mümkün değil. Demem o ki fiziksel ihtiyaçlarınızın psikolojik ihtiyaçlarınızın önüne geçmesine izin vermeyin ve her ikisinin de uygun bir dengede tutulması gerektiğini aklınızdan çıkartmayın lütfen!!!
Psikolojik Check-up bir ruh sağlığı taramasıdır. Nasıl ki standart bir check-up kontrolünde olması gereken bir takım laboratuvar incelemeleri, radyolojik tetkikler, kardiyolojik vb. muayeneler varsa psikolojik check-up’da da uzmanlar tarafından kişiye özel yürütülen test ve görüşmelerle kişinin ruh sağlığını ölçmeyi amaçlayan ve herhangi bir psikolojik bozukluk içinde olup olmadıklarını belirlemeye yardımcı olan taramalar mevcuttur. Bu taramalar sadece psikolojik bozukluklarla da ilgilenmez; iletişim ve öfke kontrol sorunları, dikkat problemleri, baş etmekte zorlanılan kaygılar, uykusuzluk, unutkanlık, mutsuzluk ve benzeri bozukluk sınıfına girmeyen durumların da kişiyi günlük hayatında ne derecede etkileyebileceği ve bu durumlarla nasıl baş edilebileceği ile ilgili bilgiler sunar. Üstelik ‘psikolojik check-up’ yaptırmak için herhangi bir yaş şartı da yok…
Kendinizi anlamanız, probleminizi çözebilmeniz, kendinize en uygun seçimleri yaparak daha dengeli, huzurlu, mutlu ve sağlıklı yaşayabilmeniz için; iç dünyanıza yapacağınız bir yolculuğa geç kalmış sayılmazsınız. Emin olun yapmaya değer en güzel yolculuk, insanın kendi içine yaptığı kendini keşfetme yolculuğudur. Bu nedenle kendinize önem verin ve fiziksel sağlığınıza harcadığınız enerjinin bir kısmını ruh sağlığınıza harcayın. Böylece daha mutu ve sağlıklı bir dünya yaratabilmek için en önemli adımı atmış olacaksınız. Unutmayın ki sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, ruhsal alanda sağlıklı bireyler olmak gerekir…