Evlilik Mutsuzluğu!
Evlilik, ‘ben’i koruyarak ‘ben’ ve ‘sen’ den ‘biz’ oluşturabilme arzusudur. Düşünüyorum da son zamanlarda boşanma ve mutsuz evliliklerin oranının artmasının nedeni de bu tanımda yatıyor bence. İnsanlar ya ‘ben’i yok olduğunda ya da ‘sen’de de korunması gereken ona ait ‘ben’i kontrol altına alamadığında, hükmedemediğinde mutsuz oluyorlar. Aksine baskıcı ve kontrolcü olmanın ilkelliğine yenik düşmeden duyarlı ve özenli olunabilse sorun kalmayacak belki de.
Kadın ve erkeğin birbirinden farklı olduğu ve dünyaya farklı açıdan baktıkları doğrudur elbette. Dünyaya “dar” açıdan bakan erkekle, “geniş” açıdan bakan kadının bu temel farklılığı, beklentilerinde ve karşılanmayınca birbirlerinden uzaklaşmalarında da farklılıklar sergilemelerine yol açacaktır. Kadın için erkeğin ilgi göstermesi sevgisinin en önemli belirtisi iken eşi tarafından ihmal edilen bir kadın, değersizlik duygusuna kapılacaktır. Bu durumda en çok ihtiyacı olan şey, eşinin onu sevdiğine, ona değer verdiğine dair sözleri ve davranışlarıdır ama bunları bulamadığında eşine küser, kırılır ve ondan uzaklaşır. Uzaklaşan taraf erkek olduğunda ise nedeni genellikle eşe duyulan öfke ve kırgınlıktır. Kırgınlık ve öfke genellikle birlikte, çoğunlukla da iç içe geçmiş şekilde yaşanan ve ilişkiyi yavaş yavaş zehirleyen duygulardır; çözüme kavuşturulmadıklarında etkileri yıkıcı olur. Oysa evlilikte aşk, yakınlık ve sevgi için duyulan gereksinimlerin karşılanması amaçlanır. Bunun için ünlü psikoterapist Gary Chapman’ın “beş sevgi dili” olarak adlandırdığı sevgi ifadeleri; onay sözleri, nitelikli beraberlik, armağan sunma, hizmet davranışlarında bulunma ve fiziksel temastır.
Evlilik ilişkisi; sevgi, saygı, paylaşma ve hoşgörü ile yürütülürse mutluluğun, yürütülemez ise de mutsuzluğun başlıca kaynaklarından birisidir. Bu açıdan bakıldığında evlilik, kadınla erkeğin birlikte yaşama sözleşmesidir. Bu sözleşmeye sadık kalmayan/kalamayan çiftlerin birbirleriyle iletişim halindeyken kullandıkları “eleştiri ve aşağılama” ilişkinin büyük ihtimalle boşanma ile sonuçlanacağının bir göstergesidir. Örneğin, eşin yaptığı davranışı değil de kişiliği eleştirmek ve her şey için suçlamak, eşle konuşurken ondan üstünmüş gibi onu aşağılayıcı şekilde konuşmak, dalga geçmek, isim takmak gibi tavır ve davranışların verdiği mesaj ona hiç değer vermediğiniz ve sevmediğiniz yönünde olur. Bu da zamanla boşanma fikrinin olgunlaşmasına yol açar. Unutmayın ki evliliğin yolunda gitmemesinin en önemli nedenleri birbirini suçlayıcı tavır alma, küçümseme, aşağılama, sürekli kendini savunma, iletişimsizlik ve saldırganlıktır.