Vajinismus Kimlerde Görülüyor?
Vajinismus her eğitim ve kültür seviyesinden kadında ortak olarak yaşanan içsel bir korkudur. Cinsel organlar denildiğinde akla genellikle penis ve vajina gelir. Oysa ki en önemli cinsel organımız beyindir, çünkü cinsellikten alınan haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Eğer kişinin cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceleri varsa, cinsel ilişkiden haz alması da zordur.
VAJİNİSMUS NEDEN OLUR?
Bütün cinsel işlev bozukluklarının temelinde cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşünceler yattığı gibi yaklaşık her 10 kadından birinde görülen vajinismusda da en sık sebep psikolojik kaygılardır.
- Kız çocuklarının yanında anlatılan, dehşet verici ilk gece hikayeleri,
- Erkek cinsel organı ile ilgili abartılı söylemler,
- Aşırı titiz anneler,
- Aşırı kontrolcü ve otoriter babalar,
- Çocuğu cinsellikten korkutmak,
- Cinselliği kötü, ayıp, günah olarak anlatmak,
- Özellikle ilk çocukluk yıllarında veya ergenlik döneminde cinsel taciz, tecavüz gibi travmalara maruz kalınması,
- Daha önce hiç vajinismus problemi olmayanlarda yaşanmış kötü tecrübeler sonucunda da (doğum, düşük, kürtaj, hoyratça yapılan bir jinekolojik muayene gibi) vajinismus gelişebilir.
- Bazen de çiftlerin cinsellikle ilgili bilgi eksiklikleri, ilk ilişki ile ilgili yanlış inanış ve önyargılar da beraberinde korku ve paniği getirerek vajinismusa yol açabilir.
Vajinismusun bilişsel, davranışsal, psikodinamik ve varoluşsal çok sayıda nedeni olmakla birlikte en sık görüleni ilk ilişkide aşırı derecede ağrı-acı duyulacağı ve kanama olacağı korkusudur. Toplumumuzda kız çocukları cinselliği ayıp, günah, yasak olarak algılayarak, kendi bedenleri ve cinsel organları konusunda neredeyse hiç bilgi edinemeden büyümektedirler. Buna kızlık zarı ile ilgili abartılı ve yanlış inanışlar da eklenince ilk gece sorun çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Özellikle üniversite mezunu hatta doktora düzeyinde eğitim almış kadınlarda da vajinismus görülmekte ve tahmin edilenin aksine bu kadınlar tedaviye de daha çok direnç göstermektedirler.
VAJİNİSMUSA ZEMİN HAZIRLAYAN NEDENLER
Vajinismus oluşumuna birden çok etkenin neden olduğu artık modern bilimsel literatürde de kabul görmektedir. Bu nedenler şöyle sıralanabilir:
Kişinin ruhsal yapısına özgü duyarlılık: Hemen çoğu kişide herhangi bir durumdan korku duyma eğilimi bulunmaktadır. Bazı kişilerde de cinsel birleşmeye ilişkin kişiye özgü korku tepkisi öğrenilmiş olabilir.
Kültüre özgü nedenler: Cinsel mitler (yanlış inanışlar, kalıplaşmış ön yargılar), cinsellik konusunda geleneksel yaklaşımlar (bekarete verilen önem ve değer, erkek ve kadın rollerine yüklenen farklı anlamlar gibi), yetiştirime tarzı, dini inanışların etkisi.
Cinsel bilgilenme ve eğitimdeki yetersizlikler: Cinsellik konusunda korkutucu bilgiler vermek, cinselliği kaçınılması gereken kötü bir durum ve tecrübe olarak anlatmak.
Daha derin psikolojik nedenler: Ruhsal iç dünyaya ait çatışmalar, psikoseksüel gelişim dönemlerinde yaşanan aksamalar.
Cinsel travmalar: Gelişim dönemlerinde maruz kalınan taciz veya kötüye kullanım.
Vajinismuslu kadınlar, genellikle kendi cinsel organlarıyla ilgili utanç, iğrenme ve hoşlanmama duyguları taşırlar. Bu duygular ve yanlış bilgiler genellikle kendisi de cinsel organlarından hoşlanmayan, seksten zevk almayan ve bazı durumlarda vajinismusu olabilen annelerden veya çevreden öğrenilmiştir. Kızlık zarının kutsallığı ve korunmasına önem verilmesi gibi kültürel faktörler de vajinismus gelişiminde etkilidir. Geleneksel ve bekaretin önemli bulunduğu topluluklarda vajinismusun daha sık görülmesinin önemli nedenlerinden biri budur. Çocukluğundan itibaren kızlık zarını özenle koruması öğretilmiş bir kadın evlendiği zaman bile sahip olduğu bu değerli şeyi kaybetmek istemeyebilmektedir. Ayrıca cinsel birleşme korkusu gibi bebeğin vajinadan geçerken kendilerine zarar vereceği inancına dayanan gebelik korkuları da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.
Bir kadın cinsel ilişki sırasında yoğun bir kaygı ya da her hangi bir ağrı duyuyorsa ilişkiye devam etmeyerek hemen bir cinsel terapiste başvurmalıdır. Devam edilmesi halinde, ağrı seksin bir parçası olarak zihne yazılacak ve tedaviyi zorlaştıracaktır.