Vajinismus Çiftleri
Vajinismuslu çiftlerin, pasif, bağımlı, aşırı düşünceli ve eşleriyle bilinçdışı bir anlaşma içinde, cinsel birleşmeden kaçınan kişiler olduğu birçok araştırmacı tarafından belirtilmektedir. Vajinismuslu bir kadını seçen erkekle, pasif, bağımlı bir eş seçen kadının oluşturduğu ikilide cinsel birleşme sürekli ertelenir. Farklı yollarla da olsa korku ve kaygılarını bir şekilde eşlerine aktaran vajinismuslu kadınlar ile bu korkuyu yoğun biçimde hissederken sorun çözme ve tedavi sürecine ayak uydurma konusunda zorluklar içinde olan, direnç gösteren, tedavi sürecinde ve/veya öncesinde çeşitli cinsel işlev bozuklukları yaşayan ve sonuç olarak tedavi sürecinin aksamasına, gecikmesine neden olan erkek eşler ile karşılaşmaktayız. Bu erkeklerin “Vajinismus Erkekleri” olarak tanımlanmasının, vajinismusun sadece kadının cinsel sorunu değil, EŞLERİN ORTAK CİNSEL SORUNU olarak algılanmasının ve tedavi sürecinin her aşamasına eşlerin de dahil edilmesinin önünü açacağı düşünülmektedir. Bu nedenle vajinismusun gelişmesinde etkili olan faktörler değerlendirilirken eş ilişkisinin de yeterince ele alınması ve üzerinde çalışılması gerekmektedir
Vajinusmuslu çiftler, tanışma ve nişanlılık dönemlerinde cinsel yakınlık ve ilişki kurma konusunda oldukça kaçıngan davranırlar. Evlilik öncesinde cinsel birleşme girişimi pek olmadığı gibi cinsel yakınlaşmaları da oldukça sınırlıdır. Söz konusu cinsel yakınlaşma çeşitli dokunma ve öpüşmelerden ileri gitmez. Kocalar, genellikle sevişme sırasında eşleri korktuğunda eşlerini uyarmaya devam etmek, cinsel ilişkiye hazırlamaya çalışmak yerine durmakta ve ilişkiyi sürdürememektedirler.
Peki bu önemli bir boşanma sebebi mi? Sanılanın aksine vajinismusun yol açtığı boşanma oranları düşüktür. Çünkü cinsel korkular çifti birbirine yakınlaştırır. Devamlı reddedilme ve tatminkar olmayan bir ilişki nedeniyle erkekler pasifize olur. Vajinismuslu kadınlar eğer görücü usulüyle evlendirilmemişlerse, eş veya sevgililerini otoriter ve baskıcı babalarının aksi özellikteki erkeklerden seçerler. Evlilik öncesi başka kadınlarla yaşadıkları cinsel deneyimleri sınırlı olan eşleri, çoğunlukla aşırı nazik, pasif, girişken olmayan ve edilgin erkeklerdir. Tencere ve kapak misali karı-koca birbirlerini kırmaktan aşırı derecede korkar. Vajinismuslu kadınlar nasıl birer ‘iyi kız’ ise, eşleri de aynı şekilde ‘iyi çocuk’lardır. Buna rağmen erkekler, eşleri tarafından istenmedikleri, reddedildikleri, yeteri kadar sevilmedikleri korkusuna kapılabilirler. Ne yapacaklarını bilemezler, ki bu çok normaldir. Eğer erkek kadının korkusunu anlamaya çalışıp ona destek olmak yerine, bir an önce cinsel ilişkiyi gerçekleştirip hem kendisine, hem eşine, hem de ailesine erkekliğini ispatlama gayreti içinde hareket ederse sorun daha da büyüyebilir. Hayatlarının cinsel ilişkiye girmeden geçeceğini düşünerek, bu sorundan kurtulmak için kendilerini tamamen işlerine adamayı denerler. İlk başarısızlıktan sonra bir dönem cinsel birleşme denemeleri devam etse de genellikle 6-12 ay sonunda denemeler bırakılır. Bu nedenle zamanla erkekte sertleşme yetersizliği ya da cinsel isteksizlik ortaya çıkabilir. Tedavi uzun zaman sonra, örneğin çocuk sahibi olma isteği büyük boyutlara ulaşılınca ciddi olarak düşünülür.