Languishing: Tatsızlık, Durgunluk ve Boşluk Hissi
Aşılama çalışmalarının artmasıyla ve biraz da bıkkınlıkla her ne kadar “eski normal”imize dönmek istesek de bir çoğumuzu ele geçirmiş, tanımlanması güç olan o “tatsızlık”, “durgunluk” ya da “isteksizlik” hissi içimizden gitmemekte sanki biraz ısrarcı gibi. 2021 yılının bu en baskın, tuhaf ve rahatsızlık verici duygusu Türkçe’de henüz tam karşılığını bulamamış olsa da İngilizce’de “languishing” olarak tanımlanıyor. Yani bir durgunluk ve boşluk duygusu. Covid-19 nedeniyle birçok kişinin ruh halinde gözlemlediği ama bir türlü ismini koyamadığı durgun, halsiz, cansız veya boşlukta hissetmeyi tanımlayan bir kavram.
Enerjimiz olmasına rağmen hiçbir şey yapmak istemediğimizde, kendimizi boşlukta hissettiğimizde büründüğümüz ruh hali dersem çoğunuza tanıdık gelecektir. “Canım sıkılıyor, canım bir şey yapmak istemiyor” ya da “Canım bir şeyler yapmak istiyor ama ne olduğunu bilmiyorum…” dediğiniz olmuyor mu?
Düşünün ki zamanınız ve enerjiniz var, fiziksel sağlığınız yerinde ama bir şey yapmak istemiyorsunuz. Ödevinizi bitirmek, yeni bir diziye başlamak, çamaşırlarınızı yıkamak, yemek yapmak, arkadaşlarınızla görüşmek içinizden gelmiyor. Sıkıldığınızı düşünüyorsunuz ama sıkıntınızı giderebilecek herhangi bir işle de uğraşmıyorsunuz, çünkü languishing yaşıyorsunuz, yani “tadınız yok.”
MENTAL SAĞLIĞIN YOKLUĞU
Zihinsel sağlığı tehdit eden ve psikolojik açıdan daha büyük sorunlara zemin hazırlama ihtimali olan bu boşluk duygusu, aynı zamanda motivasyon eksikliğine ve odaklanma zorluğuna da sebep olabiliyor. Mental sağlığın yokluğu durumu olarak da biliniyor ve bilimsel makalelerde ”Bireylerin yaşama karşı hissettikleri olumlu tutumların eksikliği, potansiyellerini ortaya koyamamaları ve ilham verici kaynakların ya da amaçların eksik olması.” şeklinde tanımlanıyor. Bu nedenle de çok geç olmadan bu duyguyla başa çıkmayı öğrenmek oldukça önem arz ediyor sevgili izleyicilerimiz.
NASIL ÖNLENİR?
Languishing, kendiliğinden başlıyor gibi görünse de önlenebilen bir durumdur. Başa çıkmanın en iyi yolu ise “akış hali”nde olmak. Yani içinde olduğunuz anı yakalamak, bir aktiviteyle bütünleşerek zaman-mekan gibi kavramlardan arınmak. Bu kimisi için bulmaca çözmek, kimisi için de resim yapmak olabilir ve hatta buna yemek yapmak gibi günlük aktiviteleri de dahil edebiliriz. Yine de önlem almak ya da kendinizi çok daha verimli, odaklı, sosyal ve iyi hissetmek isterseniz işte sizin için önerilerim:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz alanlar bularak kendinize ait zaman dilimleri oluşturun. Dikkatinizi dağıtacak, odaklanmanızı olumsuz yönde etkileyecek tüm uyarıcıların önüne kalın bir set çekin, kendinize ayırdığınız zamanda kendinizle kalmaya çaba gösterin.
- Uzun vadeli ve hayatınızı derinden etkileyecek planlar yerine daha kolay ulaşılabilir, kısa zaman diliminde etkisini gözlemleyebileceğiniz küçük hedefler oluşturun.
- Planlarınızı yazın ve kontrol listesi oluşturun ya da günlük tutun.
- Aile, yakın dostlar, sevgili ya da iş arkadaşları… Konuşun, paylaşın ve soyutlanmanın önünde durun. Sorunları yakınlarınızla paylaşmaktan kaçınmayın, eğlenceli zamanlar kurgulayın.
Tüm bunlarla birlikte sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları olan fiziksel sağlığınıza, beslenmenize ve uyku düzeninize de özen gösterin lütfen. Yine de üstesinden gelemiyorsanız profesyonel bir yardım almaktan çekinmeyin.