Kurban Bayramı Telaşıyla Çocukların Ruhsal Dünyası Göz Ardı Edilmemelidir!
Kurban Bayramına sayılı günler kala her yıl olduğu gibi bu yıl da ‘kurban kesilirken çocuklar görmeli mi, görmemeli mi’ tartışmaları iyice yoğunlaştı. Birçok aile çocuklarının kurban bayramını her yönüyle yaşamasını, yapılanları görüp öğrenmesini arzu ederken, Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) ebeveynlere bazı hatırlatmalarda bulundu ve özellikle küçük yaştaki çocuklarda soyut kavramların henüz gelişmemesi nedeniyle kurban kesimine şahit olmanın bu çocukları olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
TERAPİDER Genel Başkanı Uz. Dr. Taner CANATAR yaptığı açıklamada; “Büyükler için bayramlar dini vazifelerini yerine getirmenin verdiği huzur anlamına gelirken çocuklar için soyut düşünceleri gelişebildiği kadar eğlence, oyun, ailesi ve arkadaşlarıyla bir araya gelme anlamına geliyor. Kafasındaki bayram algısı ile yaşadığı bayram arasında farklılık yaşarsa eğer ve kurban kesilmesine şahit olursa çocuklar, o zaman korkuları artabilir, ruhsal yaşantıları sekteye uğrayabilir. Özellikle kurban kesimini görmeye maruz kalan bazı çocuklarda, kurban bayramından sonra yatak ıslatma, parmak emme, yalnız yatmak istememe gibi regresif (gerileyici) davranışlar; kabuslar, gece korkuları yeme alışkanlıklarında değişiklik, özgül fobi, yaygın anksiyete bozukluğu vb. problemler görülebilir, aileye karşı düşmanlık gelişebilir, çocuk aileyi buna izin verdiği için suçlayabilir. Bunun için aileler, küçük çocuklarını kurban kesim yerlerinden uzak tutmalı, Kurban Bayramını çocuklarına, dayanışma ve yardımlaşmanın ön plana çıktığı, sevgi ve hoşgörünün egemen olduğu sosyal boyutu ile anlatmalıdırlar.” dedi.
Kurban kesimlerinin özellikle kapalı yerlerde ailelerin ve de çocukların gözlerinden uzak alanlarda gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan TERAPİDER üyesi Psikolog Gül KIR ise ailelere şu tavsiyelerde bulundu; ‘Özellikle 11 yaşından küçük çocuklar henüz soyut işlem dönemine geçmediğinden soyut ve yeterince mantıksal düşünemez, kurban kesiminin dini boyutunu anlamlandıramaz ve daha çok korkarlar. Bu nedenlerden dolayı 11 yaş altındaki çocuklara kurban kesim anı gösterilmemelidir. Ayrıca çocukların kesilecek hayvanla iletişim kurmaması, kesim anını görmeyecek olsa bile önemlidir çünkü bağ kurduğu hayvanla ayrılışı ne şekilde olursa olsun çocuğun travmatizasyonuna sebep olabilir. Bir şekilde, istemeden de olsa çocuk bu görüntüye maruz kalırsa (ki kalmamak neredeyse mümkün olmamaktadır) onun korkusunu, üzüntüsünü, gerçekten anlayarak, geçiştirmeden onu dinlemek, o sırada ihtiyaç duyduğu şefkati ona göstermek gerekir. Yine de üstesinden gelinemeyecek bir durum ortaya çıkarsa bir uzman desteği almaktan da çekinmeyin.’
Biz de TERAPİDER ailesi olarak, Türk halkının, kamu görevlilerinin, güvenlik güçlerinin, sivil toplam kuruluşlarının ve değerli basın mensuplarının, Kurban Bayramını en içten duygularımızla kutlar, dostluk, sevgi ve saygılarımızı sunarız.