Her ne kadar harika bir flört ve nişanlılık dönemi yaşamış olsak da ve yine her ne kadar hepimizin hayalinde mutlu ve sağlıklı bir ilişki yaşamak olsa da evlendikten sonra yaşanan geçimsizlikler ya da anlaşmazlıklar mutluluğumuzu sekteye uğratabilir. Aslında evlenebilmek için birey olacak olgunluğa erişmemiz ve ana-babamıza olan bağımlılığımızdan kurtulmamız gerekiyor. Bunu başaramazsak evlilik ve anne-baba olma sorumluluğu ağır gelebilir. Bu durum bizi hem umutsuzluğa düşürür hem de ilişkimizi zedeler. Güvensizlik, kıskançlık, öfke kontrol bozukluğu, bağımlılık, evlilik dışı ilişkiler, cinsel sorunlar, boşanma ve ayrılıklar, zayıf iletişim, aile içi kötü muamele vb. nedenlerin tümü aile içinde tartışma konusu olabilir. Hal böyle olunca da aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların giderek artması kaçınılmaz hale gelebilir.Benim tavsiyem, çözülemeyen ve başa çıkılamayan bu tür sorunlar için nitelikli bir aile-evlilik terapistinden yardım istenmesi yönünde. Neden mi?
Aile ve Evlilik Terapisi, aile içinde sağlıklı ve üretken ilişkiler geliştirmeyi, olumlu davranışları beslemeyi, ailedeki her üyenin kendi potansiyelini fark edebilmesini ve kendini gerçekleştirebilmesini hedefler. Aslında ‘Aile ve Evlilik Terapisi’ kavramı, benzerlikleri ve farklılıkları olan iki ayrı terapi türünü tanımlar.Evlilik terapisinde, karı-koca olmak üzere iki kişi arasındaki ilişki çalışılırken, aile terapisinde eşler, çocuklar ve varsa diğer aile bireylerinin oluşturduğu daha geniş bir etkileşim sistemi hedef alınır.
Evlilik terapisi evli çiftlere de evli olmayıp birlikte yaşayan çiftlere de faydalı olabilir. Ayrılmış ya da boşanmış çiftler de çıkabilecek zorluklar ve karmaşık duyguları keşfetmek adına danışmanlık isteyebilir. Terapist, çiftin kendilerini ve ilişkilerini daha iyi anlamalarına yardım edecek, aile içindeki işlevsiz ilişkilerin daha sağlıklı bir düzene geri dönmelerini sağlamaya çalışacak, iletişim ve uyumu arttırarak var olan ilişki sorunlarının iyileşmesine ve bu sırada eşlerde görülen davranış bozukluklarının ortadan kalkmasına rehberlik edecektir. Tam da Minuchin’in harika ifadesinde olduğu gibi; “Aile terapisinde tüm aile ve terapist bir kayıkta ve kürekler terapistin elindedir”.
Demem o ki; ana-babalık veya karılık-kocalık dünyanın en ucuz mesleği olmamalı; çocuklar ayaktayken anne-baba, çocuklar uyuduktan sonra ise karı-koca olmayı başarabilmeliyiz. Mutlu bir evlilik için çaba, emek, özveri, uzlaşma ve anlaşmanın şart olduğu bilinci yaygınlaşmalı. Bu nedenle huzurlu insan, sağlıklı cinsellik, mutlu bir aile ve evlilik yaşantısı için evlilik öncesi anne, baba ve eş eğitimleri ile yine evlilik öncesi cinsel danışmanlık ve rehberlik hizmetlerinin verilmesi büyük bir ihtiyaç. Unutmayınız ki sağlıklı kurulacak bir aile, toplumun temeli ve geleceğimizin teminatıdır.