5 Soruda Sertleşme Bozukluğu ve Tedavisi
PSİKOJENİK SERTLEŞME BOZUKLUĞU
Sertleşme Bozukluğu (SB) ve Psikojenik SB nedir?
Sertleşme Bozukluğu (SB), Erektil disfonksiyon, erektil yetmezlik, ereksiyon kusuru ve empotans birbirleriyle eşanlamlı olarak kullanılan ve erkekteki cinsel uyarılma bozukluğunu ifade eden terimlerdir. Bunlardan empotans, iktidarsızlık anlamında kullanıldığından ve bir erkeğin iktidarının sertleşmesi ile ölçülmesi mümkün olamayacağından kullanılmamalıdır. SB, en az 6 ay cinsel ilişkilerin tümünde veya neredeyse tümünde cinsel etkinlik sonuçlanana kadar sertleşmeyi sağlayamama, sürdürememe ya da yetersiz sertleşme durumudur. Psikojenik SB ise tamamen veya ağırlıklı şekilde psikolojik ya da kişiler arası nedenlere bağlı olarak tatmin edici bir cinsel birliktelik için yeterli ereksiyonu sağlayamama veya sürdürememedir. Psikojenik SB kökeninde yatan ana etken, performans anksiyetesi yani başaramama kaygısıdır. Performans anksiyetesinde kişi, tüm dikkatini haz verici erotik uyarıdan cinsel performansa kaydırdığı bir ‘seyirci’ rolüne adapte olmuştur.
Sertleşme Bozukluğu Sıklığı ve Nedenleri Nelerdir?
Her ne kadar penis ereksiyonundaki ana faktörün fiziksel etmenler olduğu düşünülse de psikolojik faktörler de hem penisin sertleşmesinde hem de sertliğin korunmasında çok önemli rol oynarlar. Bir erkeğin normal cinsel döngüsünde; önce cinsel yönde bir istek olması, bu isteği bir uyarılmanın izlemesi ve nihayet uyarılmanın ulaştığı bir doruk noktası yani orgazmın gerçekleşmesi, orgazm sonrası ise cinsel yönden yeniden uyarılabilme ve aynı döngünün tekrarlanabilmesi için çözülme olması beklenir. Bu süreçte uyarılma safhasında oluşacak sorunlar sertleşme bozukluğuna yol açacaktır. Nedenlerine göre de organik, psikojenik ve karışık tip olarak sınıflanır. Bununla birlikte SB, organik bir nedene bağlı olarak ortaya çıksa bile genellikle kişide performans anksiyetesine yol açarak hastalığın daha da ilerlemesine neden olacağından hemen her zaman psikojenik bir komponent içermektedir. Ülkemizde psikojenik kökenli cinsel işlev bozuklukları oldukça sık görüldüğünden sertleşme bozukluklarının da yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Türk Androloji Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 40 yaş üzerinde SB görülme oranı %69.2 oranındadır.
SB Gelişiminde Cinsel Mitlerin Rolü Nedir?
Cinsellik konusunda ‘doğru bilgi’ edinme olanakları çok sınırlı iken ‘yanlış bilgi’ içeren mesajlar, hayatın olağan akışı içinde birçok kaynaktan sürekli olarak alınabilmektedir. Doğru sanılan yanlış bilgi ve inançlar yani mitler; beklentilerin abartılı olmasına, abartılı beklentiler de performansla ilgili kaygıların oluşmasına neden olarak psikojenik SB’ na yol açabilmektedir. En sık görülen cinsel mitler şunlardır;
- Bir erkek her zaman seksi ister ve sekse hazırdır.
- Cinselliği hep erkek başlatmalıdır ve kontrol erkekte olmalıdır.
- Gerçek erkek, çok sık cinsel ilişkiye girendir.
- Kadınları tatmin etmek erkeklerin sorumluluğundadır.
- Erekte penisin sertliği ve boyu, kadının tatmininin belirleyicisidir.
- Bir kadının seksde en sevdiği bölüm cinsel birleşmedir.
- Cinsellik için mutlaka çok sertleşmiş bir penis gereklidir.
- Erkek için sevişmede başarılı olmak haz almaktan da önemlidir.
- Yaşla birlikte tüm erkekler ereksiyon kabiliyetini kaybederler.
- Bir kez cinsel sorun yaşanırsa bu tekrarlayacak demektir.
Sertleşme Bozukluğu Tedavisi
Birçok tıbbi sorunda etkinliği gösterilmiş olan yaşam tarzı değişiklikleri, SB tedavisinde de ilk seçenek olmalı ve bu erkekler gerekli değişiklikleri yapabilmeleri konusunda cesaretlendirilmelidir. Bu basit gerçeğe rağmen maalesef birçok terapist ve hekim SB hakkında konuşurken çekimser davranmaktadır. Benzer şekilde erkeklerin çoğu da cinsel sorunlarını konuşmaktan çekinirler ve kaçınırlar çünkü bunun utanç verici olduğunu düşünürler. Sadece utançtan da korkmazlar ayrıca soracakları kişinin onlarla dalga geçeceğini veya iğneleyici konuşabileceğinden endişe ederler. Bu nedenle öncelikle hastaya özgür olabilme olanağı verilir. Yani özgürce ve yargılanmadan cinsel sorunları veya cinsel yaşamı ile ilgili konuları konuşabilme özgürlüğü verilir. Hemen ardından şu soru gündeme alınır; biyolojik olarak ereksiyon potansiyeline sahip bir erkek neden erekte olamamaktadır? Yani demem o ki erkek cinselliği erekte penisten çok daha fazlasıdır. Bazen de SB, çözümlenmemiş bir ilişki probleminin semptomu olabilir. Elbette SB tedavisinde uygulanabilecek çeşitli psikolojik müdahaleler vardır. Bunların içinden kişiye ve çifte en uygun yöntem uygulanmalıdır.
Sertleşme Bozukluğu Tedavi Sürecinde Partnerin Önemi
Psikojenik Sertleşme Bozukluğu kişinin kendi içinde yaşadığı değil daha çok partneri ile arasında yaşadığı bir sorundur. Sorun masturbasyon sırasında oluşmamakta, cinsel birliktelik sırasında ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle tedavide üzerinde en çok durulması gereken konulardan biri de kişinin partneri ve onunla olan ilişkisidir. Üstelik ereksiyon sorunu olan erkek bu sıkıntıyı tek başına yaşamaz, partneri de etkilenir. Partnerinin aklına genellikle şu sorular gelir “acaba ben yeterince çekici değil miyim?, yeteri kadar iyi ve yeterli bir seks partneri değil miyim?, acaba başkasında mı hoşlanıyor?, acaba başkası ile bir ilişkisi var mı?”. Sanki SB yeterince karmaşık değilmiş gibi bir de bu problemler eklenir ilişkiye. Buna rağmen bazı profesyoneller partnerler arasındaki ilişkinin ya da psikojenik etkenlerin önemini göz ardı etmekte, bazı bireyler/çiftler de herhangi bir psikolojik yaklaşımdan çok ilaç tedavisi beklentisi içinde başvurmaktadırlar. En nihayetinde hiçbir cinsel sorun kader değildir ve bilinmelidir ki sağlıklı ve keyifli bir cinsel hayat yaşamak, sadece deneyimli bir cinsel terapistten alınacak randevu uzaklığındadır.